Uručeni sertifikati zaposlenim polaznicima obuke na radnom mestu u kompaniji Leoni

May 21, 2022 BIPS
Uručeni sertifikati polaznicima švajcarsko-srpskog projekta „Znanjem do posla“ u kompaniji Leoni

Kraljevo, 20.05.2022: Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, Pjerluiđi Gione, generalni direktor kompanije Leoni Srbija Vladimir Dobi, project manager BIPS-a,  uručili su mladim polaznicima u kompaniji Leoni sertifikate za završenu obuku na radnom mestu projekta „Znanjem do posla“ (E2E).

Samo u 2022 godini 45 praktikanata prošlo je obuku na radnom mestu u kompaniji Leoni za zanimanje Monter kablovskih snopova. Danas su im uručeni sertifikati, a njih 37 se u ovoj kompaniji.

Za obuku do 200 mladih iz Kraljeva do kraja 2023.godine kod lokalnih poslodavaca opredeljeno je 20.000.000,00 RSD, od čega je 10% učešće sredstava iz budžeta lokalne samouprave Kraljeva. Pored ovog iznosa, poslodavci obezbeđuju dodatna sredstva iz sopstvenih izvora neophodna za organizovanje obuka na radnom mestu u svojim prostorijama.

„Ovo je izuzetna prilika za mlade iz Kraljeva i okoline, koji zahvaljujući Vladi Švajcarske i izuzetnom projektu nevladinog sektora, dobijaju šansu da kroz obuku u izuzetno jakim i ozbiljnim lokalnim kompanijama kao što je Leoni steknu dragocena znanja, veštine i iskustva koja će im olakšati put do posla. Leoni je najbolji primer da dobar rezultat rada proističe iz broja zaposlenih, a grad Kraljevo aktivno radi na merama smanjenja nezaposlenosti. Ova obuka značila je gradu Kraljevu i mladim ljudima koji do sada nisu imali prilike da dobiju posao ili su radili na mestima gde nisu bili zadovoljni. Ovo je način da podstaknemo zapošljavanje u našem gradu. Želim da se mladi na dalje uključuju u ovaj projekat i veoma brzo stiču nova znanja i veštine i ostanu ovde u Kraljevu, što i jeste naš najveći cilj“- naglasio je Terzić.

„Ponosni smo što, kao najveći poslodavac u Srbiji, nastavljamo trend razvoja i doprinosimo zapošljavanju mladih. Mladim ljudima je, pored sigurnog radnog mesta, bitna i prilika za razvitak, dalje usavršavanje, a kompanija kakva je LEONI tu mogućnost od danas nudi i ovim mladim ljudima” rekao je Pjerluiđi Gione, generalni direktor kompanije Leoni Srbija.

„Projektom „Znanjem do posla“ okupljamo ključne aktere koji se bave zapošljavanjem mladih i doprinosimo boljoj usklađenosti potražnje i ponude posla kroz razvoj konkretnih kompetencija mlade kompetentne radne snage. Ovde u kompaniji Leoni imamo tu čast da vidimo da aktivnosti projekta daju sjajne rezultate i da u saradnji sa lokalnom samoupravom, kompanijom Leoni, našim lokanim partnerima iz BIPS-a mladi iz Kraljeva dolaze do željenog zaposlenja, a kompanija do kvalitetnog kadra. U kompaniji Leoni realizovali smo četiri obuke za čak 155 mladih ljud i to za kontrolora kvaliteta kablovskih sklopova i montera kablovskih sklopova, a njih 101 već radi u ovoj kompaniji. Očekujemo da još 37 njih dobije posao nakon poslednje obuke koja je nedavno završena u ovoj kompaniji i za koju danas ovi mladi dobijaju sertifikate“, rekao je Boban Gledović, viši savetnik na projektu „Znanjem do posla“

Sprovođenje obuka na radnom mestu projekta “Znanjem do posla“ u kompanija Leoni je jedan od reprezentativnih primera kako potraga za poslom ne mora biti beskrajno dug put bez ostvarenog cilja. Učenjem kroz rad mladi su stekli veštine tražene na tržištu rada koje su im pomogle da brže i lakše dođu do zaposlenja. U kompaniji Leoni gotovo 90% mladih koji su prošli obuku na radnom mestu projekta „Znanjem do posla“ zaposlilo se odmah nakon završene obuke.