“Novi EU projekat”

July 6, 2023
Posted in Vesti
July 6, 2023 BIPS

U okviru Trećeg poziva za podnošenje predloga projekata prekogranične saradnje Srbija-Bosna I Hercegovina 2014-2020 koji se realizuje iz IPA (IPA II) fonda Evropske Unije,

Predlog projekta koji je BIPS u saradanji sa partnerima, Forca Požega (www.forca.rs) , Link Mostar (https://linkmostar.org/)  I Opština Banovići (https://banovici.gov.ba/) podneo, ocenjen je pozitivno I dodeljen je ugovor za realizaciju projekta pod nazivom “Old Railways for new cooperation and experiences”.

Cilj ovog projekta jeste da doprinese većoj turističkoj ponudi u segmentu kulturnog nasleđa u Tuzlanskom kantonu BIH I Zlatiborskom okrugu SRB.

Specifični cilj je uvođenje inovativnih turističkih proizvoda koji će biti inegrisani u turističke ponude prekograničnog regiona koji čine Zlatiborski okrug I Tuzlanski kanton a koji su u prošlosti bili povezani prugom uskog koloseka

koja je je imala istorisjski značaj I bila dominantan vid trasnporta u regiji, stvarajući uslove za snažniju prekograničnu saradnju.

Projekat će se se realizovati u trajanju od 24 meseca tokom kojih će biti modernizovane postavke lokalnih železničkih muzeja kroz adaptacije prostora u skladu sa zahtevima modernog doba I uvođenjem novih tehnologija.

Ukupna vrednost projekta je 390.184,98 EUR od kojih Evropska Unija finansira 331.267,05 EUR dok učešće lokalnih partnera iznosi 58.917,93 EUR.