„Basic check“ test u Prvoj tehničkoj školi

June 26, 2021 BIPS

Kragujevac: BIPS (Business Innovation Programs) je u Kragujevcu za nepunih godinu dana organizovao „Basic check“ testiranje za procenu kompetencija za oko 100 srednjoškolaca u okviru projekta Znanjem do posla.

Test procene veština i znanja je sproveden u Srednjoj stručnoj školi i Ekonomskoj školi u Kragujevcu, a u Vrnjačkoj Banji je testirano 20 učenika Ugostiteljsko-turističke škole.

Pred kraj juna „Basic check“ je prošla i grupa učenika trećeg razreda Prve tehničke škole u Kragujevcu koja se školuje za zanimanje građevinski tehničar.

Test nije lak, ali je koristan

„Bilo mi je teško na testiranju zato što ne znam dobro matematiku, ne ide mi baš dobro“, rekla je posle testiranja u BIPS-u Aleksandra Jakovljević učenica trećeg razreda Prve tehničke škole u Kragujevcu.

S druge strane, kako je navela, mnogo lakše je rešavala zadatke „jezičko razumevanje“ i „trodimenzionalni objekti“.

Ona smatra da će joj rezultati Basic check-a o nivou kompetencija pomoći u planiranju buduće karijere, da sazna koja su joj znanja još potrebna kako bi mogla da nastavi školovanje za geometra.

„Ovo testiranje mi pomaže da sagledam da li se moja želja poklapa sa nivoom kompetencija koje imam“, rekla je Aleksandra koja nikada ranije nije bila na karijernom savetovanju.

Napomenula je da će slušati savete stručnjaka za karijerno vođenje, ali i da će , ipak, ići onim putem koji je sebi „ zacrtala“.

„Test je bio malo zbunjujući, a najteža su mi bila pitanja iz matematike, sa njom imam problema“, rekao nam je budući građevinski tehničar Filip Arsić.

„Rezultate testa mi je protumačio karijerni savetnik BIPS-a Lazar i njegove savete ću prihvatiti u daljem usmeravanu karijere“, tvrdi Filip, koji želi da nastavi školovanje na Višoj građevinskoj školi, jer smatra da će sa tim obrazovanjem lakše da pronađe posao.

Đaci su zainteresovani za karijerno savetovanje

Pedagoškinja i članica Tima za karijerno vođenje i savetovanje u Prvoj tehničkoj školi Aleksandra Radović rekla je da su učenici te škole zainteresovani za karijerno savetovanje koje se sprovodi u saradnji sa BIPS-om.

„Nedavno smo imali radionice za grupno i individualno savetovanje za više od 50 učenika prvog i drugog razreda, dok su u novembru te radionice prošli đaci trećeg i četvrtog razreda. Prošle godine smo sprovodili karijerni kviz interesovanja po programu Znanjem do posla, a ove godine naši učenici su prvi put išli na testiranje kompetencija – Basic check“, navela je Aleksandra.

Ona je rekla da Prva tehnička škola ima više od 1300 đaka i da je nemoguće da se sve aktivnosti profesionalne orijentacije odrade samo u školi, zbog čega je jako značajna podrška BIPS-a i njegovih karijernih savetnika.

Najavila je da će se Basic check za đake Prve tehničke škole nastaviti početkom nove školske godine uz ostale aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja. Izrazila je očekivanje i da će se pratiti i u kojoj meri su „alati“ savetovanja pomogli učenicima u izboru zanimanja.

Basic check – da mladi prepoznaju svoje prednosti  

Karijerni savetnik BIPS-a Lazar Đoković kaže da se test Basic check rešava 60 minuta uz nadzor savetnika.

„Test sadrži zadatke iz četiri oblasti. To su zadaci za razmišljanje sa jezičkim sadržajem, zadaci za razmišljanje sa višedimenzionalnim sadržajem, numerički zadaci za razmišljanje i zadaci za procenu poznavanja engleskog jezika“, objasnio je Lazar.

Test, prema njegovim rečima pomaže mladima da prepoznaju svoje kompetencije i da vide gde su njihove dalje šanse za razvoj.

„Ne samo da se prepoznaju oblasti znanja na kojima treba dodatno da rade, nego i njihove ključne prednosti kako bi mogli da ih na pravi način iskoriste u svojoj karijeri, a pomaže im i da se prilikom usmeravanja karijere i izbora zanimanja lakše odluče“, ocenio je Lazar.

Posle urađenog testa kandidati dobijaju sertifikat od svog karijernog savetnika koji tumači rezultate testa i predočava im procenu kompetencija na osnovu podataka sa testiranja.

„Ti podaci koriste i nama savetnicima da dobijemo bolju sliku i bolje upoznamo osobu, na koji način možemo dalje da joj pružimo podršku i sprovedemo druge aktivnosti i alate u procesu individualnog savetovanja“, ispričao je Lazar.

Dodao je da uz saznanja o kompetencijama po Basic check-u, mladi mogu da se savetuju i usmeravaju na dalje školovanje ili, ako ne nameravaju da nastave obrazovanje, na učešće u obukama na radnom mestu koje BIPS sprovodi po projektu Znanjem do posla.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković