BIPS Socijalno preduzetništvo – Upravo završena prva berba jagoda

June 18, 2020 BIPS

Business Innovation Programs BIPS sa uspehom realizuje svoju Smart Start ideju i projekat Smart Berries usmeren ka proizvodnji i plasmanu jagoda. Pre nekoliko dana završena je prva berba jagoda koja je u potpunosti nadmašila prethodno definisane cilje ovog socio-preduzetničkog poduhvata namenjenog ekonomskom osnaživanju mladih i žena iz ruralnog područja.

Kako je sve počelo? BIPS je u julu i avgustu 2019. godine uspostavio plantažu jagoda koja se prostire na površini od 1,5 ha i nalazi se u ataru sela Badnjevac u opštini Batočina. U procesu sadnje i kasnijeg negovanja zasada bilo je uključeno oko 40 mladih ljudi i žena iz Badnjevca i okolnih sela Žirovnice, Javanovca, Brzana, Prnjavora, Nikšića…

Ideja poduhvata bila je da mladi uvide prednosti voćarske proizvodnje, nauče tehnologiju uzgoja jagoda i prođu obuku za efikasniju ekonomiku individualnih poljoprivrednih gazdinstava, kako bi diversifikovali potencijalne izvore prihoda i ostvarili značajniju kapitalnu dobit od svog rada. Cilj je bio da se doprinese stvaranju ekonomskih uslova za podizanje kvaliteta života mladih i žena u ruralnim sredinama.

Kulminacija realizacije projekta bila je, upravo završena, berba jagoda tokom koje je više od 40 mladih i žena ubralo preko 24t jagoda. Tokom same berbe projekat Smart Berries ukupno je isplatio preko 400 nadoknada, dok taj broj značajno raste ukoliko bi se uključile i druge tehnološke faze u procesu proizvodnje jagoda.

Projekat je u potpunosti ostvario postavljene ciljeve i kao rezultat petoro mladih dobiće sadnice jagoda proizvedene na našoj plantaži. Na taj način biće im pružena i direktna podrška za početak samostalne primarne proizvodnje.

U narednom periodu projekat Smart Berries planira da dodatno proširi površinu pod zasadima jagode,  kao i da otpočne proizvodnju jagoda u zaštićenom prostoru. Nadamo se da ćemo, na ovaj način,  biti u prilici da uklučimo još više mladih iz ruralnih sredina i dodatno doprinesemo rastu kvaliteta njihovog života.