E2E Priča – Adient obučio još 100 šivača

November 30, 2021
November 30, 2021 BIPS

Loznica: U kompaniji „Adient“ u Loznici  u poslednjem ciklusu „Znanjem do posla“ (E2E) obučavalo se 100 mladih za zanimanje šivač navlaka za automobilska sedišta, a posle obuke E2E posao u toj firmi dobila su 92 polaznika.

Dvomesečna obuka na radnom mestu završena je dodelom sertifikata polaznicima pošto je obavljena procena kompetencija koje su stekli.

Prvi dodir sa šivaćom mašinom

„Radila sam u frizerskom salonu tri godine i kao grafički dizajner u jednoj firmi u Beogradu“, rekla je 27-godišnja Ivana Stanić iz Korenite, koja je po obrazovanju diplomirani strukovni umetnik.

Kaže da je veoma zadovoljna obukom u Adientu i podrškom mentora.

„Dosta sam naučila na obuci, jer prethodno nisam imala nikakvog dodira sa mašinom i šivenjem“, iskrena je Ivana.

Ona smatra da znanja koja je stekla na fakultetu može da uskladi sa zanimanjem za koji se obučavala u Adientu i da će u tom pravcu i praviti planove u svojoj karijeri.

Za 29-godišnjeg Slavišu Đurđevića iz Loznice obuka Znanjem do posla završila se na najbolji mogući način budući da je u Adientu dobio ugovor o radu na neodređeno vreme.

Slaviši je ova obuka potpuno preusmerila profesionalni put  budući da je po obrazovanju ekonomski tehničar, a dve godine je radio kao službenik obezbeđenja.

Dobar glas o obuci Znanjem do posla do njega je stigao od prijatelja koji već radi u Adientu.

Sa ove obuke mogu da istaknem mentorski rad koji mi je mnogo pomogao da savladam radne zadatke“, rekao je Slaviša.

Na obuci je dosta naučio, dodao je, a izdvaja znanja o radnoj etici i disciplini u firmi, što mu posebno znači.

Dvadesetogodišnji Pero Jović, po zanimanju mašinski tehničar, nije imao nikakvo radno iskustvo pre obuke E2E. O dobrim stranama obuke na radnom mestu govorili su mu prijatelji koji su je ranije završili.

 

 

Na ovoj obuci sam naučio da radim na industrijskoj šivaćoj mašini. Obuka mi je pomogla  da sebe unapredim, steknem nove veštine, a što je najvažnije, dobijem posao u kompaniji u kojoj mogu da napredujem“, naveo je Pero.

Zaposleno 212  polaznika

„Kompanija se uključila u program E2E kako bi ciljano zaposlila radnike do 30 godina, rekao je Marko Terzić, iz sektora ljudskih resursa kompanije „Adient“ u Loznici.

Prema njegovim rečima, kroz program Znanjem do posla u Adientu je do sada obučeno ukupno 220 mladih radnika, od kojih je ukupno 212 posle obuke ostalo da radi u ovoj kompaniji.

„Prednost programa Znanjem do posla jeste da su polaznici obuke pored teorijskih znanja koja su dobili kod nas, mogli da prošire svoja znanja i veštine na samom radnom mestu uz podršku mentora obuke“, istakao je Terzić.

Obuka u Adientu realizovana je preko Business Innovation Programs (BIPS) iz Kragujevca.

Lazar Đoković, karijerni savetnik u BIPS rekao je da su polaznici obuke u Adientu  bili mladi ljudi sa različitim formalnim obrazovanjem i da većina nije imala nikakva predznanja o šivenju. Zato su, kaže, prilikom selekcije za obuku kandidati imali takozvani ulazni test na mašini za šivenje kako bi se procenila njihova sklonost i osećaj za štep.

„Polaznici su na obuci uspeli da unaprede svoje manuelne veštine, da budu fokusirani i da prate detalje u radu za mašinom“, ocenio je Đoković.

On je istakao da je za mlade posebno važno što im je obuka omogućila da se zaposle u Adientu i ostanu da rade u svom gradu.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković