E2E priča – Jedna obuka za više zanimanja

October 29, 2021
October 29, 2021 BIPS

Kragujevac: Šestorica mladića pohađaju obuku u okviru programa „ Znanjem do posla“ u kompaniji  za izradu liftova za šinska vozila „IME -AUTOLIFT D.O.O“, gde je praksa da praktikanti prođu više pozicija u proizvodnji, bravar, bravar-monter, zavarivač i operater na konvencionalnim i CNC mašinama.

U kompaniji ističu da je prednost ove obuke je što polaznici imaju priliku  ne samo da se „pronađu“ u ovim zanimanjima, već i da napreduju u proizvodnji sve do najviših pozicija.

Praktikanti zadovoljni obukom

Miljan Miloičić ima 23 godine i po formalnom obrazovanju je finansijski tehničar, ali u tom zanimanju nikada nije radio jer je, kako kaže, video da to nije za njega. Ima više od  tri godine radnog iskustva kao operater na mašini , ali je želeo da promeni posao i kompaniju u kojoj je ranije radio.

 

 

„Želeo sam promene u profesionalnom životu, znači novo zanimanje, bolje plaćeno,  a ovaj posao su mi predstavili kao mogućnost da napredujem. I već sada vidim da neću da se zadržim na jednom mestu, nego da imam priliku da kroz određeni vremenski period napredujem. Vidim da mi lepo ide, da se dobro snalazim i vidim sebe u ovom zanimanju“, rekao je Miljan.

On je nešto više od mesec dana na obuci u „ IME-AUTOLIFT“ i  trenutno se obučava na poziciji bravara montera u proizvodnji, pošto je prošao obuku na mestu bravara.

„Odlično je. Najviše učim od poslovođa Miloša i Slobodana. Kolektiv mi odgovara, svi su tu da praktikantu izađu u susret, da pomognu. Znači, sve pohvale…“,  istakao je Miljan.

Iz kompanije hvale Miljana , jer iako nema prethodno obrazovanje o tome, tehničke crteže poznaje kao da se sa tim susretao svaki dan. Miljan je objasnio da ga obuka zanima, da mu je sve zanimljivo i nova znanja osvaja lako uz praktičan rad , pa  kako je rekao, uči jedno po jedno.

„Želeo bih da ostanem ovde da radim posle obuke i da nastavim da se usavršavam. Ovde mogu da napredujem, vidim svoju perspektivu“, naveo je  Miljan.

Napomenuo je da bi mu zaposlenje u zanimanju za koje se obučava u kompaniji „IME- AUTOLIFT“ značilo stabilnije finansiranje, a to je važno u planovima svakog mladog čoveka koji želi da formira  porodicu.

Polaznik obuke je i Lazar Pavlović koji je po obrazovanju  elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Posle školovanja u Prvoj tehničkoj školi nije uopšte bio zaposlen, a jedno vreme je bio i student prava, ali se u tome, kaže, nije pronašao.

 

„Moj otac radi u ovoj kompaniji i posavetovao me je da pokušam kroz obuku Znanjem do posla“,  rekao nam je Lazar.

Posle mesec dana, utisci sa obuke su mu odlični i  naglašava da je prezadovoljan.

„Na ovoj obuci sve mi je potpuno novo, ali vidim da ovde mogu da napredujem, u dosta stvari se pronalazim obučavajući se na pozicijama u proizvodnji liftova za šinska vozila“, ispričao je on.

On smatra da se praktična obuka E2E mnogo razlikuje od školske prakse koju je imao u kompanijama, jer je „bolja i efikasnija“.

Priznaje da u početku  nije znao šta ga čeka u kompaniji gde se obučava, kako će da se uklopi, ali vremenom je, prema njegovim rečima, video da nema razloga da brine.

„Ovde je najvažnija radna disciplina, odgovornost i naravno bezbednost na radu. Nije mi naporno niti dosadno na obuci, jer je u proizvodnji stalno dinamično“, rekao je Lazar zadovoljan prilikom da radi u „ svetskoj industriji“.

U šali je rekao da pored mentora obuke, koji prati njegov napredak, o tome brine i njegov otac, koji radi na drugoj poziciji u  kompaniji. I majka ga je ohrabrila da ako mu posao odgovara nema nikakvih prepreka da obuku ne nastavi sa uspehom i da ne bi trebalo da sumnja u sebe.

Lazar se nada zaposlenju posle obuke koje će mu značiti osamostaljenje u životu.

E2E – pozitivna iskustva

Koordinatorka programa obuke u kompaniji „IME-AUTOLIFT“ Dragana Jovičić Jablanović  podsetila je da ova kompanija po drugi put sprovodi obuku „Znanjem do posla“, pre svega, zahvaljujući pozitivnom iskustvu iz prethodnog ciklusa E2E.

„U prethodnim učešću smo imali pozitivne ishode, dobili smo jako kvalitetan kadar koji smo izgradili i dali mogućnost mladima da napreduju, tako da smo od radnika u proizvodnji liftova za šinska vozila izgradili i izuzetno kvalitetne tehnologe. Posle obuke koju smo sproveli 2019. godine zaposlili smo svih 11 praktikanata“, rekla je predstavnica kompanije.

Jovičić Jablanović  je ukazala da su pojedini polaznici koji su završili obuku za radnika u proizvodnji liftova za šinska vozila, napredovali do tehnologa, što je jedna od krajnjih pozicija.

„Naša pozicija radnika u proizvodnji liftova za šinska vozila koncipirana je tako da  u njoj ima više pozicija iz naše proizvodnje, imamo bravara, montera, zavarivača, operatera na mašinama- CNC i konvencionalnih mašina. Polaznik obuke prolazi u svakom segmentu po nešto, a tamo gde se tokom tri meseca obuke pokaže najbolje, mi mu nakon toga, ukoliko i nama i njemu odgovara, ponudimo ugovor za drugu poziciju“, objasnila je Jovičić Jablanović.

Nova obuka u kompaniji  je počela 1. septembra i trajaće  do 30. novembra.

„Polaznici kod nas imaju i teorijsku i praktičnu obuku. Malo smo je nadogradili i unapredili u odnosu na prethodni ciklus. Sada se kombinuje  teorijsko i praktično znanje, kako bi polaznici obuku brže savladali i napredovali“, rekla je Jovičić Jablanović.

Ona je naglasila  da se u školama ne obrazuju kadrovi specijalizovani za proizvodnju kakvu ima „IME –AUTOLIFT“, pa je jako teško naći odgovarajuće radnike.

„Moramo da ih stvaramo“, rekla je ona i dodaje da su među praktikantima aktuelne obuke Znanjem do posla i oni čije formalno obrazovanje nije blisko proizvodnji kao što su finansijski tehničar, završeni gimnazijalac, autoelektričar-programer, veterinarski tehničar i drugo“, rekla je Jovičić Jablanović.

Tekst i foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković