Info dan u Kragujevcu – Predstavljen Javni poziv za poslodavce projekta “Znanjem do posla”

June 1, 2022
June 1, 2022 BIPS
Info dan u Kragujevcu - Predstavljen Javni poziv za poslodavce projekta “Znanjem do posla”

Kragujevac, 31. maj 2022. godine – U Biznis inovacionom centru u Kragujevcu danas je predstavljen Javni poziv za poslodavce – Trening platforma za obuke na radnom mestu, osmogodišnjeg partnerskog projekta vlada Švajcarske i Srbije, „Znanjem do posla“.

Projekat „Znanjem do posla“ (E2E) osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih, objavio je u aprilu 2022. godine Javni poziv za poslodavce „Zaposleni po meri Vašeg biznisa“, za koji je izdvojeno 75 miliona dinara. Od 2016. godine ovaj projekat pomaže kompanijama da pronađu kvalifikovane zaposlene, a mladima da nađu dobar posao i do sada je obuke na radnom mestu prošlo 1.678 mladih, a više od 77 odsto mladih se odmah zaposlilo. U obukama su učestvovale 132 kompanije i 30 partnera iz javnog sektora i civilnog društva.

„U okviru četvrtog po redu poziva „Zaposleni po meri vašeg biznisa“, E2E poziva kompanije koje žele da obuče mlade ljude koji traže posao, da se priključe projektu u okviru kojeg će im biti omogućena pomoć u izboru, obukama i zapošljavanju novih radnika. Obuke su namenjene onima koji traže posao, sa posebnim naglaskom na mlade do 30 godina, ali ne isključujući ni druge potencijalne učesnike, naročito iz teško zapošlјivih grupa. Projekat pruža finansijsku i tehničku podršku poslodavcima iz ciljanih lokacija za organizovanje obuka na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje. Cilj programa podrške je da se poslodavcima olakša proces izbora, obuke (ili pripreme) i zapošljavanja novih zaposlenih“, istakao je Oliver Štrajt, direktor projekta „Znanjem do posla“.

Info danu i prezentaciji projekta prisustvovali su i predstavnici privrede iz Kragujevca i okoline, a važno je istaći i da je Grad Kragujevac uključen u ovaj projekat i ovom prilikom prisutnima se obratio Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom. Predstavljene su i aktivnosti i usluge “Foruma za radno angažovanje mladih Kragujevac” koji je lokalni partner E2E programa. Ovaj konzorcijum koji čine dve nevladine organizacije – “Business Innovation Programs” i “Razvojni biznis centar Kragujevac“, već dugo je značajan činilac u povećanju zaposlenosti mladih u Kragujevcu, a posebno kao podrška mladima na putu od obrazovanja do zaposlenja.

Cilj projekta „Znanjem do posla“ je povećanje zaposlenosti kroz zapošljavanje mladih i posredno brži, održivi i inkluzivni ekonomski razvoj Srbije. Misija projekta E2E je da podstakne, podrži i ponudi model trajne saradnje lokalnih samouprava, škola, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata kako bi se mladima pružila mogućnost da nauče one veštine koje se traže na tržištu rada i tako lakše dođu do posla.

Ovo je četvrti poziv objavljen u okviru E2E projekta, koji je podržala Švajcarske, čija je ukupna vrednost 28,7 miliona evra.

Projekat „Znanjem do posla“ kao partnerstvo vlada – Švajcarske i Srbije, krajem aprila 2022.godine zvanično je otvorio novi javni poziv za poslodavce, Trening platforme za obuke na radnom mestu „Zaposleni po meri vašeg biznisa“. Od 2016. godine ovaj projekat pomaže kompanijama da pronađu kvalitetne zaposlene, a mladima da nađu dobar posao i do sada je obuke na radnom mestu prošlo 1.678 mladih, a više od 77 odsto mladih se odmah zaposlilo. U obukama su učestvovale 132 kompanije i 30 partnera iz javnog sektora i civilnog društva.

Kroz projekat pomoć na putu do posla dobilo je i još 3.665 mladih iz teže zapošljivih grupa.

Projektom je takođe predviđena podrška mladima na školovanju i onima koji traže zaposlenje kroz usluge karijernog vođenja i savetovanja, koje je koristilo skoro 21.000 mladih do sada i za šta je Švajcarska izdvojila milion evra u drugoj fazi projekta.

U drugoj fazi projekta Švajcarska i Srbija nastavljaju da zajedno doprinose realizaciji – Vlada Švajcarske sa 7,5 miliona EUR i Vlada Srbije sa 4,5 miliona EUR.

Do sada, četiri lokalne samouprave – Kralјevo, Čačak, Pirot i Kragujevac odlučile su da finansijski podrže programe obuka na radnom mestu, a snažno uklјučivanje lokalnih zajednica u model učenja na radnom mestu, koji projekat E2E promoviše, obezbediće dugoročno rešenje za obuke u lokalnim zajednicama.