KAKO USPEŠNO PLANIRATI KARIJERU U PAR KORAKA

June 13, 2020 BIPS

Upravljanje karijerom je proces u kome vi pratite, raspoređujete i usmeravate vaše potencijale radi ostvarenja prethodno zacrtanih ciljeva i želja. Čovek bi trebalo da upravlja svojom karijerom kao da je to kompanija. Dobro je imati stav da ste zaposleni kod samog sebe i obavljate svaku aktivnost najbolje moguće.

U daljem tekstu upoznaćete se sa procesom planiranja karijere u okviru pet ključnih koraka rada:

  1. Samoocenjivanje ‒ podrazumeva da svako mora da odredi svoje vrednosti, interese, veštine i sposobnosti. Ovaj korak nije lak, pošto uvek postoji subjektivnost i popustljivost prema sebi samom. Ipak, treba se što je više moguće truditi da se bude strog i objektivan. Samoispitivanje može svakom pojedincu da pomogne u sagledavanju svojih slabih i jakih strana i da predstavlja orijentir za delovanje u budućnosti.
  2. Istraživanje mogućnosti ‒ odnosi se na sagledavanje potencijalnih šansi, mogućnosti i opasnosti u vezi sa poslom, i u okviru organizacije, ali i van nje. Suština ovog koraka je u sakupljanju informacija o mogućnostima za zaposlenje.
  3. Donošenje odluka i definisanje ciljeva ‒ misli se na set kako kratkoročnih, tako i dugoročnih odluka, u smislu šta želite da ostvarite u narednom periodu, odnosno kroz par godina. Jedno od glavnih pitanja u ovoj fazi, preporučljivo za menadžere da sami sebi postave je – Gde vidim sebe?
  4. Akciono planiranje– odnosi se na niz koraka usmerenih ka ostvarenju postavljenih ciljeva i drugih odluka. Ono podrazumeva definisanje obaveza, dužnosti, resursa i drugih neophodnih mera radi ostvarivanja postavljenog.
  5. Slediti zacrtani put– podrazumeva primenu donesenih odluka. Iako ponekad to može biti težak zadatak, uvek je dobro čvrsto stajati iza donetih odluka i realizovati akcije koje iz njih proizilaze, jer jedino na taj način možete doći do željenog cilja.

Ukoliko Vam je potrebna podrška prilikom izrade i kreiranja karijernog plana, kao i prilikom procesa definisanja procesa razvoja karijere tim karijernih savetnika naše organizacije Vam stoji na raspolaganju i pruža podršku prilikom razvoja karijere, možete nam se javiti putem kontakt mejl vd@bips.no, kao i putem društvenih mreža.

Business Innovation Programs Srbija – BIPS već četvrtu godinu uspešno sprovodi program ,,Znanjem do posla“ u Kragujevcu koji se finasira sredstvima vlade Švajcarske i Srbije, a usmeren je na pružanje podrške mladima u tranziciji od škole do posla. Tokom prve faze implementacije projekta ,Znanjem do posla“ preko 1 500 mladih osoba uzelo je učešče u različitim aktivnostima karijernog savetovanja i informisanja, kao i obuka na radnom mestu.

 

Tim karijernih savetnika

Organizacije BIPS

, , , , ,