Realizacaja finalnih Hackathon-a u Kragujevcu i Pirotu

May 14, 2022
Posted in Projekti, Vesti
May 14, 2022 BIPS

14. i 15. maja 2022. godine u Kragujevcu i Pirotu su organizovani Hakatoni za timove mladih pripadnika Romske nacionalnosti kao i drugih marginalizovanih grupa.

Nakon javnog poziva za učešće u Hackathon-u prikupljen je veliki broja prijava mladih iz Kragujevca i Pirota. Po završetku selekcije učesnika, otpočela je faza priprema za Hackathon. U oba grada mladi su formirali po 4 tima okupivši se oko zajedničkih ideja za rešavanje lokalnih problema odnosno oko inicijativa za rešavanje potreba mladih na lokalnom nivou. Tokom prethodna 3 meseca sa njima su radili socijalni mentori vodeći ih kroz proces identifikacije i analize problema i pripreme konkretnih rešenja za svaki od problema.

Na dan Hackathona, svi timovi su predstavili probleme koje su identifikovali kao i načine za njihovo rešenje.

U Kragujevcu se 16 mladih, podeljinih u 4 tima takmičilo pred publikom i žirijem dok je u Pirotu Hackathon okupio 17 mladih okupljenih u 4 tima.

Najbolje ocenjene ideje nagradjene su sredstvima za implementaciju u vrednosti od 1000 EUR. U Kragujvecu pobedu je odnela ideja namenjena psihološkoj podršci mladih, dok su mladi Piroćanci okupljeni oko ideje postavljanja kondomata na mestima okupljnja mladih odneli pobedu.

Program Hackathon se ralizuje u okviru implementacije četvorogodišnjeg programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“, koga sprovodi Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republike Srbije.