Kragujevac: Dvadesetoro mladih iz Kragujevca obučava se po programu „ Znanjem do posla“ za poslove obrade, pripreme i servisiranja hrane kroz praktičan rad i stručnu podršku sedmoro mentora u objektima Hotelsko-turističkog društva „Šumarice“.
U zavisnosti od pokazanih rezultata na praksi, praktikanti će dobiti mogućnost zaposlenja u toj kompaniji. Pored obuke u Kragujevcu, Business Innovation programs (BIPS) realizuje plaćenu obuku za isto zanimanje za osmoro mladih ljudi u Vrnjačkoj Banji u saradnji sa Solaris Resort-om i Turističko-ugostiteljskom školom iz Vrnjačke Banje.
Dinamičan i odgovoran posao
„Dok sam bio samo gost u restoranu drugačije sam video ovaj posao. Mislio sam da je malo lakši, ali sada mogu da kažem da je posao težak i odgovoran“, rekao je 22 –godišnji Boban Vasiljević, koji je oko mesec dana na praktičnoj obuci u hotelu „ Šumarice“ u Kragujevcu.
Boban se, kako je rekao, za ovu obuku odlučio, jer je želi da se zaposli i osamostali.
„Završio sam Prvu kragujevačku gimnaziju- prirodno matematički smer. Nisam otišao na studije, jer nisam prošao tamo gde sam hteo da se upišem. Nigde do sada nisam radio, izdržavali su me roditelji. Neću da nastavim školovanje, pa mi treba struka u kojoj ću brzo da se osposobim za rad i zaposlim“, naveo je Boban.
O obuci su ga informisali u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
„Prihvatio sam ovu obuku i ispostavilo se da je dobar izbor. Istina, nema veze sa mojim formalnim obrazovanjem, ali volim da radim s ljudima, da komuniciram. Teoretski deo u TUŠ „Toza Dragović“ je bio veoma dobar i kvalitetan, a profesor je bio izuzetan i pedagog i predavač. Preneo nam je osnovno znanje potrebno za struku, a praktične veštine stičemo kroz rad uz mentore“, rekao je Boban.
Uveren je i da poseduje ključne osobine za rad u ugostiteljstvu: komunikativnost, izdržljivost, snalažljivost, motivisanost i odgovornost.
Navodeći šta je sve na obuci naučio, izdvaja postavljanje stola za ručavanje. Zabeležili smo i fotografijom kako se u tom zadatku snalazi sa kolegom sa obuke Mihailom Krstićem.
Devetnaestogodišnji Mihailo smatra da njemu najviše „leži“ donošenje čaša iz pansiona u šank i da je u tome vrlo vešt, što su potvrdile i njegove kolege sa prakse.
Svoju perspektivu vidi u ugostiteljstvu i voleo bi da ostane da radi u hotelu gde je na obuci.
„Završio sam za turističkog tehničara. Volim turizam, ali s obzirom na sve što se desilo zbog pandemije, imam manje prilike da radim u toj oblasti, pa sam odlučio da pređem u ugostiteljstvo“, rekao je Mihailo koji je od razredne iz škole saznao za obuku „Znanjem do posla“.
O obuci kaže da je baš onakva kakvu je i zamišljao, ali priznaje i da je „malo teže“, budući da je ranije mislio da je posao u ugostiteljstvu lakši.
„Mislim da je za ovaj posao najvažnija snalažljivost, da uvek budete u kondiciji, koncentrisani na posao. Naš mentor je šef sale Igor i saradnja sa njim je odlična, pokazuje nam i pomaže kad god je to potrebno“, naveo je Mihailo.
Njegov kolega praktikant, 22–godišnji Stevan Marković završio je gimnaziju – matematički smer.
„Nemam prethodno radno iskustvo i još se nisam opredelio za nastavak školovanja i studije. Ovu obuku sam video kao priliku da obezbedim prihode za sebe, da počnem da radim. Posao mi se dopada, interesantan je, nije uopšte monoton, ima dosta toga što tokom smene treba da se obavi“, rekao je Stevan.
Kao i njegove kolege sa obuke, priznaje da je imao pojednostavljenu sliku o poslu konobara.
„Sada vidim da je to jedan ozbiljan posao za koji treba mnogo znanja. To nije prosta struka, niti posao koji može da radi bilo ko“, tvrdi Stevan.
O prvim danima na obuci priča:
„Prvo smo se upoznali sa šefom, a zatim i pravilnik hotela, pravila ponašanja, pokazao nam je praktične stvari, kako se donosi hrana, sa koje strane se stavljaju viljuške, noževi i niz drugih neophodnih u ovom poslu.“
Stevan, kako je rekao, primećuje da napreduje i da iz dana u dan postaje sve veštiji.
„Trenutno vidim sebe u ovom poslu. Ostao bih ovde da radim, ukoliko dobijem priliku po završetku obuke“, napomenuo je Stevan.
Koordinatorka programa obuke u HTD „Šumarice“ Milica Radomirović, navela je da se ukupno 20 praktikanata obučava u četiri ugostiteljska objekta „Šumarice“, „Zelengora“ ,“Balkan“ i „Paligorić“. Istakla je da se obuka mladih za poslove pripreme i servisiranja hrane prvi put sprovodi u ovoj kompaniji po programu „Znanjem do posla“.
„Praktikanti rade 40 sati nedeljno odnosno po 8 sati dnevno. Obuka mladih se sprovodi po tačno utvrđenom programu i u dogovoru sa našim iskusnim radnicima- poslovođe, kuvari, koji su angažovani kao njihovi mentori“, rekla je Milica.
Istakla je da su praktikanti zadovoljni, jer su „vredni, kulturni i obrazovani“.
Deficit konobara i kuvara
„Uvideli smo problem u vezi sa ugostiteljstvom. Mnogo ljudi je tokom pandemije odustalo od posla i zato smo kroz program Znanjem do posla pružili šansu mladima koji žele da rade u tom sektoru, da steknu određene veštine i kompetencije. Obavili smo selekciju polaznika sa predstavnicima kompanije. Oni su prošli teorijsku obuku u školi, a praktičnu će pohađati do 15. septembra, dakle ukupno tri meseca“, rekao je Lazar Đoković karijerni savetnik i koordinator edukacije u BIPS-u.
Direktor i vlasnik HTD „ Šumarice“ Milenko Marjanović rekao je da je ova kompanija prihvatila učešće u programu obuke kao izuzetnu mogućnost da reši problem nedostatka kadrova u ugostiteljstvu, pre svega konobara i kuvara. On je rekao da ovih radnika nema na tržištu rada, a već od naredne školske godine gase se i odeljenja za ova zanimanja.
„Ovo su mladi ljudi koji su prihvatili da probaju da rade nešto što nisu planirali. To je klasičan primer da se mladi osposobljavaju za dodatno zanimanje i ako ne mogu da se zaposle u svojoj struci , imaće sigurno zanimanje sa kojim mogu da se zaposle. Sigurno će narednih 4-5 godina biti nedostatak konobara i kuvara“, ocenio je Marjanović.
Prema njegovim rečima, program „Znanjem do posla“ je prepoznao hronični nedostatak konobara i za sada su ove obuke jedina mogućnost da se taj problem prevaziđe.
Marjanović je dodao da sve mlade praktikante programa „Znanjem do posla“, koji budu želeli da nastave da rade i posle obuke, čeka siguran radni odnos u HTD „Šumarice“.
„Ovo je posao koji treba ne samo da se zna, nego mora i da se voli. Ko ga ne voli, ne može da ga radi“, poručio je Marjanović.
Tekst i Foto: Gordana Mirović / Uredila: Sandra Vlatković