ŽAŠTO NAM JE VAŽNA RADNA BIOGRAFIJA ?

July 14, 2020 BIPS
CV je vaša poslovna biografija, tačnije spisak svega onoga što vas preporučuje kao pravog kandidata za određenu poziciju. Ukoliko želite da dobijete posao, potrudite se da vaša biografija bude sadržajna i dobro napisana. U daljem tekstu videćemo osnovne smernice dobro napisane biografije.
 • FORMA
  ○ Kratak (1-­2 strane)
  ○ Ozbiljna i profesionalna slika
  ○ Bez slovnih, pravopisnih i gramatičkih grešaka
  ○ Sređen
  ○ U tezama
  ○ Može da ima neki detalj (slova ili margina u boji) ali opet da izgleda ozbiljno
 • SADRŽAJ
  ○ Prilagođen onome za šta se aplicira – svaki CV se kreira za novi konkurs i prilagođen novim uslovima
  ○ Bez laži
  ○ Redovno se popunjava
  ○ Ne koristimo prvo lice prilikom pisanja
  ○ Najnovije stvari se stavljaju na prvo mesto u okviru neke kategorije (obrnuto od
  hronološkog reda)
  ○ Univerzalne kategorije (mada mogu drugačije da se zovu): lični podaci,
  obrazovanje, iskustvo, veštine, strani jezici, poznavanje rada na računaru, hobi i drugo

Nijedan CV nije savršen, takođe, nema zlatnih i jasno defnisanih pravila kako napisati uspešan CV ali postoje neka opšte prihvaćena pravila.

Potrebno je voditi računa i napraviti jasnu razliku između radne bografije i propratnog pisma. Prilikom konkurisanja za posao, neophodno je poslati radnu biografiju (CV ili rezime). Radna biografija se može poslati samostalno, ali mnogo veći efekat ćete izazvati ukoliko pošaljete i propratno pismo.

Propratno pismo je jedinstvena prilika da poslodavcu naznačite za koju poziciju konkurišete i zašto ste zainteresovani da radite. U narednom periodu imaćete priliku da se upoznati sa načinom pisanja propratnog pisma, kao i ključnim elemntima radne biografije i propratnog pisma.

Ukoliko Vam je potrebna podrška prilikom izrade i formiranja radne biografije, kao i prilikom procesa pripreme za apliciranje za određeni posao tim karijernih savetnika naše organizacije Vam stoji na raspolaganju i pruža podršku prilikom razvoja karijere, možete nam se javiti putem kontakt mejl vd@bips.no, kao i putem društvenih mreža.

Business Innovation Programs Srbija – BIPS već četvrtu godinu uspešno sprovodi program ,,Znanjem do posla“ u Kragujevcu koji se finasira sredstvima vlade Švajcarske i Srbije, a usmeren je na pružanje podrške mladima u tranziciji od škole do posla. Tokom prve faze implementacije projekta ,Znanjem do posla“ preko 1 500 mladih osoba uzelo je učešče u različitim aktivnostima karijernog savetovanja i informisanja, kao i obuka na radnom mestu.

 

Tim karijernih savetnika

Organizacije BIPS

, , , , ,